Sommaveckan 2007

Sommaveckan firas varje år runt omkring sjön Sommen. Det erbjuds olika aktiviteter i de olika socknarna runt sjön. Men huvudaktiviteten är förstås Sommarodden.

Varje Socken som deltar i sommarodden har byggt ett eget Sommaskepp (Man kan om man är dålig på att bygga låna någon annans båt att tävla i, men detta kan av motståndarna ses som fusk)  

I ett Sommaskepp rymms sju roddare och en rorsman. Roddarnas uppgift är att ro, helst snabbare än man egentligen klarar av, och rorsmans uppgift är att styra samt att uppmuntra roddarna att ta i lite mer (alltså skrika på dem)

I årets sommarodd deltog sju lag i herrtävlingen. Malexander, Torpa, Boxholm, Sommen, Norra Vi, Säby och Asby.
I damernas rodd medverkade fem lag, Norra Vi, Säby, Torpa, Malexander och Asbys pirater.

Man kan tro att detta är en tävling mest på skoj, men så är inte fallet, det är på blodigaste allvar.

 

                                                        Asbys sommaskepp,
                                                     OLGA med besättning

                                                

                                 

 

Årets deltävlingar såg lite olika ut. Det började med en långrodd i Malexander, där banan var ca 2,5 km lång. Förutsättningarna såg lite olika ut för de olika lagen. Asby har t ex inte hunnit bygga klart sin nya större båt, så därför är det svårt för herrarna (som är för tunga för en liten båt, och det beror givetvis på deras muskler) att hänga med de övriga lagen som har större båtar. Säby fick också lite problem, det verkar blivit någon form av konstruktionsfel på deras båt.

I malexander vann Boxholms herrar, strax före Torpa. Asby kämpade till sig en fjärde plats. I damernas rodd vann vi (Asby) efter en hård kamp mot Norra Vi. Vid första vändningen var vi tvugna att sluta ro, för vi hade väjningsplikt mot Norra Vi som var lite före oss till bojen. Efter rundningen fick vi lite problem. Jag såg inte nästa rundningsmärke så jag visste inte vart jag skulle styra. Men som tur var hade Norra Vi samma problem, så vi rodde en liten extra runda, allt för spänningen. Vid andra bojen var vi återigen tvungna att slå av farten eftersom Norra Vi låg framför oss. Men de hade fortfarande inte fått syn på bojen, så vi lyckades komma runt bojen bättre än dem. Efter rundningen verkade de dock tro att vi skulle direkt mot målet, så de styrde fel. Detta skyllde de dock på att vi skulle ha prejat dem, men det märkte iallafall inte jag. Efter det fick vi en liten lucka som vi, pga att vi har BÄST roddare, kunde hålla hela vägen in i mål.

Dagen efter var det dags för tävling i Asby. En mycket spännande tävling eftersom den inte alls liknade de som körts tidigare år. Nu skulle man starta med fören mot land, vända båten och ro ut till en boj, hämta en flagga, in till land , lämna flaggan till lagmedlemmen på land och sen ut och hämta nästa flagga. Sammanlagt var det fyra flaggor som skulle hämtas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Starten: Båten placerad med fören mot land.
             Därefter sköt den nionde deltagaren ut båten (i detta fall Daniel) och sen gällde
             det att snabbt ro runt båten och sen iväg.

I herrarnas tävling var det sju båtar, men bara fyra bojar, så det blev ganska kaotiskt vi vissa vändningar. Asby båten som hade hamnat lite på efterkälken fick bland annat försöka fiska flaggor från en upp-och-ned vänd boj.

 

 

 

 

 

 

 

 Boxholms herrar har lämnat flaggan och
 
är på väg ut mot nästa boj och flagga

                                                               Fler båtar på väg mot en svår vändning vid land 

 

 

 

 

 

 

 

Full fart mot nya flaggor och LITE kaos ute vid bojarna...

 

 

 

 

 

                                      
      

 

Torpas herrar på väg in mot en seger, påhejad av nionde deltagaren, flaggmottagaren.

I damernas deltävling vann vi återigen, denna gången fajtades vi mest mot Torpa. Vi hade (enligt publiken) väldigt bra vändningar. Själva tyckte vi att det hade gått bättre på träningarna, men vi vann ju iallafall. Självklart vinner man när man har så suveräna roddare...

Så var det dags för deltävling nummer tre i Norra Vi. Denna gång var det lite av en sprint tävling. Ut och runda en boj, in till land och så ut och runda bojen engång till.
Nu var det uppdelat i olika hit, vinnaren i de var direkt vidare till A-finalen. För övriga båtar gällde en B-final, där vinnaren gick vidare till A-final.

I damernas tävling var det Asby, Torpa och Norra Vi som gjorde upp i en A-final. Vid första rundningen av bojen tyckte Lotta att det gick lite för enkelt för oss (vi ledde) så hon bestämde sig för att kasta åran i sjön. (Kanske var det så att hon ramlade, tappade åran, blev arg och svor väldigt många gånger) Vi andra blev helt jätte förvånade, så jag styde åt skogen, och de andra slutade ro. Fast Johanna väckte oss genom lite skrik, vilket vi verkligen behövde då. Så Lotta lyckades med Marikas hjälp balansera upp extra åran och få den på plats. Då blev det riktig fart på båten så vi rodde ifatt de andra och vann. Jag var mycket imponerad av allihopa, och lite extra imponerad av Marika som satt med dubbelårorna och lyckades med hjälp av höger åran balansera upp Lottas åra och samtidigt ro i takt med vänster åran. Mycket stabilt...

 

I herrarnas tävling vann Torpa även idag, men
det var inte många meter som skilde dem och Boxholm åt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asbys herrlag, lite trötta efter en hård rodd. (Krille var dock inte lika trött som han var efter förra årets rodd i Norra Vi, då jag ett tag var lite rädd att han inte skulle överleva. Har ett roligt kort på det, men han kanske stämmer mig om jag lägger ut det här)

På Lördagen så var det då dags för det omdiskuterade loppet i Tranås. Tydligen så var det en final som gällde i år, de tidigare tävlingarna räknades inte särskilt mycket, den enda fördelen man hade var att man gick direkt till final. Denna tävling gick ut på att ro rakt fram i et visst antal meter, tog ca två minuter. I en sån här tävling kan man tänka att det är en ganska stor nackdel att, som vi, ha en mindre båt än alla andra. Fast jag säger inte att det är så, för det låter bara som en dålig ursäkt. Säbys damer hade fått låna en bättre båt, för det är så synd om Säby som verkar ha lite problem att bygga båtar. Vi tyckte dock att det var en del av tävlingen att varje lag byggde sina egna båtar, så vi rodde i vår Olga och kom in på en andra plats, vann det gjorde...Säby, som kommit långt efter i alla andra tävlingar. Men i den här tävlingen var det inga vändningar, alltså ingen teknik, så de rodde fortast och vann. I och med det vann de hela tävlingen.
Tidigare år har det räknats poäng i alla deltävlingar och den med sammanlagt mest poäng har vunnit. Denna regel var dock bortplockad till årets tävlingar, vilket vi tyckte var väldigt dumt. Vi hade efter fem tävlingar samlat i hop 19 poäng av 20 möjliga, men vi vann alltså inte för det gjorde Säby med 9 poäng. Väldigt rättvist kan man tycka, men så är livet, så det är bara att gratulera Säbys damer till vinsten.
(Många var det dock som var lite uppretade över detta, både publik och deltagande lag)

På herrsidan vann Boxholm, tätt följda av Torpas hårt kämpande killar (alt. gubbar) Asby kämpade till sig en femte plats, genom vinst i b-finalen.

Har tyvärr inga kort från tävlingarna i Tranås, glömde kameran alt. var lite uppretad och ville inte ta kort. Men vi ser redan fram emot nästa års tävling, må bästa lag vinna...  

 

Fler bilder från tävlingarna